Un País en Comú

#unpaisencomu

El canvi es juga el diumenge a França

El canvi es juga el diumenge a França

Diumenge que ve els ciutadans de la República Francesa estan cridats a les urnes per triar un nou president per als propers cinc anys. Després d'una presidència decebedora de François Hollande, incapaç de plantejar un gir en el rumb europeu, i lliurat al dogma de l'austeritat i les retallades després d'haver fet campanya en contra, França s'enfronta a un futur incert.

Entre un candidat conservador que representa la degeneració de la casta política francesa com Fillon, la candidatura continuista del quinquenni d'Hollande representada pel candidat prefabricat Macron, o el perill d'una extrema dreta que porta anys sembrant l'odi i que avui emergeix com una autèntica amenaça democràtica com és la candidatura de Marine Le Pen, els que avui protagonitzen l'alternativa tenen avui la responsabilitat històrica d'obrir-se pas per vèncer.

Per això volem celebrar el bon treball fet en els últims mesos per les forces del canvi. D'una banda l'embranzida i l'èxit de la campanya de Jean-Luc Mélenchon, que avui emergeix com una opció més real perquè l'esquerra estigui representada en la segona volta de l'eleccions presidencials franceses. La seva candidatura ha estat capaç de desenvolupar una campanya nova amb una profunda càrrega política a partir de sòlides conviccions fermament arrelades en la cultura republicana francesa, hereva del racionalisme laic de la il·lustració. Una campanya que ha apel·lat a la França insubmisa mobilitzant a milers de joves i interessat per primera vegada a les capes més desfavorides de la societat francesa, abandonades a la seva sort durant anys. Una candidatura que també ha aconseguit generar un moviment nou, anant molt més allà dels límits del seu propi espai polític avui a Europa.

I d'altra banda també celebrem l'emergència del candidat Hamon, que recolzat per l'ecologista Jadot ha estat capaç d'impulsar un programa obertament crític amb el neoliberalisme des de dins de la socialdemocràcia, un procés avui molt necessari.

Avui aquestes forces del canvi estan en condicions de frenar a l'extrema dreta i operar un autèntic canvi de rumb a Europa. Per això considerem imprescindible evitar una segona volta en la qual els francesos es vegin obligats a triar entre candidats continuistes i l'extrema dreta.

En aquests últims dies de campanya creiem que és més necessari que mai la màxima unitat perquè el candidat millor situat, Jean-Luc Mélenchon, pugui estar en segona volta i poder començar a desenvolupar el canvi de rumb que França necessita i que pugui suposar l'inici d'una nova ona de canvi a Europa de la qual volem ser protagonistes també des de Catalunya.